Müzisyen Benoît Carré şimdiye kadar beraber çalışmayı belki de hiç düşünmediği ‘biriyle’ çalıştı: yapay zeka.
Benoît Carré, birçok ünlü isim için şarkı yazmış bir müzisyen. Çalıştığı isimler arasında ‘Fransız Elvis’ olarak bilinen Johnny Halliday’den Françoise Hardy’e kadar birçok yıldız var. Ancak bu ay şimdiye kadar beraber çalışmayı belki de hiç düşünmediği ‘biriyle’ yeni bir albüm çıkardı. Bir şarkıcı veya rapçi degil. Hatta bir müzisyen bile sayılamaz. Kendisi ‘Flow Machine’ olarak adlandırılan ve şimdiye kadarki en gelişmiş yapay zeka müzik programı.
Müzik konusunda Bob Dylan ile yarışamayacak seviyede olsa da Carré’nin albümü, Hello World, diğer yapay zeka ürünü albümlere benzemiyor. “Müzisyenlere artık ihtiyaç yok!”şeklinde başlıklar atılabilir ancak Carré şunları söylüyor: “Projemizin temel felsefesi müzisyenlere yardımcı olacak bir sistem geliştirmek. Ama insanlar bunu duymak istemiyor. Bunun yerine yapay zekanın müzisyenlerin yerini alacağını duymak istiyor.”
Paris’te bulunan Sony Bilgisayar Bilimleri Laboratuvarı’nda geliştirilen Flow Machine, özgün melodiler üretip melodiler için akor ve ses önerisinde de bulunabiliyor. Ancak Carré’a göre insanların bu işlem sırasında makineye yardımcı olması ve insanların makineye duygu katması gerekiyor. İnsan olmadan elde edilen müziğin eksik olduğunu belirten Carré albüm için birçok isimle çalışıldığını belirtiyor.
Margaret Schedel’a -çello sanatçısı, besteci ve aynı zamanda Stony Brook Üniversitesinde Bilgisayar Müziği Direktörü- göre ise müzik yapmak icin yapay zeka kullanımı yeni bir durum değil. İnsanlar müzik yapımı için 1950’li yıllardan beri bilgisayarları kullanıyor. 1980’li yıllarda Xavier Rodet bilgisayar yardımıyla Mozart’ın ‘The Magic Flute’ adlı eserini ‘söylemişti’. Hatta birçok amatör opera sanatçısından daha başarılı oluğunu belirtmekte fayda var.
Comments